Image1

Borstelen

Bijna iedere hondenbezitter borstelt zijn of haar hond wel eens. Meestal om los haar te verwijderen. Maar borstelen heeft nog meer functies:

Verwijderen van vuil :

Tussen de haren van uw hond verzamelt zich in meer of mindere mate vuil. Zeker honden die regelmatig in het bos lopen, en die zich misschien wel eens wentelen in de aarde of het zand, zien er op het oog misschien schoon uit, maar een betere blik in de vacht laat een ander beeld zien. Zorg er altijd voor dat de vacht van uw hond droog is alvorens u start met kammen of borstelen.

 

Massage van de huid :

Door het borstelen van de vacht wordt gelijkertijd de huid van de hond gemasseerd. De talg op de huid wordt zo verspreidt over de vacht waardoor deze mooi gaat glanzen. Tevens zorgt het borstelen voor een betere doorbloeding van de huid.

 

Controle van de huid :

Door het borstelen van de hond let je automatisch beter op de toestand van de huid. Wondjes en/of parasieten zoals, doorntjes, vlooien en teken vallen direct op. Dit biedt uiteraard vooral voordelen bij lang- en dikbehaarde honden.

 

Bevestigen van de rangorde :

Honden hebben behoefte aan duidelijkheid. Het is of zwart, of wit. De tussenweg "grijs" werkt niet bij een hond. Dit heeft alles te maken met de rangorde binnen een roedel. Waarbij de roedel niet per definitie een groep honden hoeft te zijn, maar dit kan ook uw gezin zijn. Honden leiden, of worden geleid. Dat wil zeggen dat er een leider is en dat alle anderen hun eigen plaats hebben binnen de roedel. De leider, bij de hond is dit de baas, staat letterlijk en figuurlijk boven de anderen. Hij bepaalt wat er gedaan wordt en de lagere in rang moeten zich hieraan onderwerpen. Wanneer de hond geborsteld wordt, neemt de baas een dominante houding aan, want die staat over de hond heen gebogen. De hond moet stil blijven staan en alle handelingen toelaten. Dit is eigenlijk een les in “wie is hier de baas” op een vriendelijke en ook nog nuttige manier. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dus als uw hond nog pup is, borstel hem regelmatig voor een korte tijd. En maak er een feestje van! Zo went de pup er meteen aan dat er aan hem gezeten wordt, wat nodig is bij een bezoek aan de dierenarts en de trimsalon!

 

Let op: borstel met mate! Doordat de huid beter doorbloed raakt van het borstelen, kan de hond ook buiten de ruiperiode blijven verharen. En de regel is: waar één vastzittende haar wordt verwijderd, komen er 7 voor in de plaats! Of deze vuistregel wetenschappelijk onderbouwd is, is niet duidelijk. Maar er schuilt zeker een kern van waarheid in.

TrimPLUS hondentrimsalon

Schoolstraat 5

5373 BA Herpen

0486 - 850 363

06 - 2077 6454

 

 

 

 

Ga naar onze Facebook pagina

Like de Facebookpagina van TrimPLUS hondentrimsalon en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en interessante tips!