Image1

Vachtsoorten

Er worden verschillende typen vachten onderscheiden. Vachtsoorten verschillen niet alleen door het type haar, de lengte van het haar en of het haar recht is of niet. Sommige vachtsoorten kennen ook een ondervacht, het zogenaamde onderwol. Iedere vachtsoort vraagt om zijn eigen trimtechniek. Bijvoorbeeld plukken, scheren, knippen en effileren. De vachtsoorten op een rijtje:

Kort en lang stokhaar :

Een stokhaarvacht is een dubbele vacht. De vacht bestaat uit een ondervacht van zacht wollig haar (onderwol), met daarover dekhaar. In het voorjaar verhaart de hond de hele laag onderwol (rui),zodat de zomervacht dunner is dan de wintervacht. In het najaar zal de vacht nog een keer in de rui gaan, zodat zich een dikke wintervacht ontwikkelt. Het dekhaar verhaart meer over het jaar verspreid.

Voorbeelden van honden met een korte stokhaarvacht zijn de Rottweiler en de Labrador Retriever. Honden met lang stokhaar zijn bijvoorbeeld de Samojeed, de IJslandse herdershond en de Schotse Herdershond ("Collie")   

Rós, de prachtige IJslandse
herdershond, voor het ontwollen...
... en nadat ze een "jas" heeft uitgedaan.

Korthaar of gladhaar  :

De vacht van een kortharige of gladharige hond bestaat voornamelijk uit zeer kort stevig dekhaar. Honden met dit soort vachten hebben nauwelijks onderwol. Er is bij deze vachtsoort geen sprake van rui, de hond verhaart het hele jaar door. Kortharige of gladharige honden zijn bijvoorbeeld de Boxer of Dobermann.

Lang haar met weinig onderwol/langhaar met veel onderwol  :

Een vacht bestaande uit lang haar met weinig onderwol kent een zogenaamde mozaiekverharing. Periodiek verhaart steeds een gedeelte van de onderwol en de dekharen. Voorbeelden van honden die dit vachttype hebben zijn de Ierse Setter, de Cocker Spaniel en de Drentse Patrijshond.

Een vacht bestaande uit lang haar met veel onderwol vraagt een intensieve verzorging. De vacht verhaart het hele jaar door geleidelijk. Door de grote hoeveelheid onderwol kunnen makkelijk klitten ontstaan in de vacht. Voorbeelden van honden met dit vachttype zijn de Bobtail, Briard en Tibetaanse Terrier. Door de populariteit van de Maltezer zijn in de loop der jaren veel kruisingen met dit ras gemaakt, die het uiterlijk van een Maltezer hebben. Een Maltezer heeft een vacht bestaande uit lang haar met weinig onderwol. Door de vele kruisingen hebben veel Maltezer-achtige honden inmiddels veel onderwol gekregen, hetgeen de intensiviteit van het benodigde onderhoud verklaart.

Ruw haar  :

Ruwhaar wordt evenals stokhaar gekenmerkt door een dubbele vacht. Het verschil met stokhaar is dat deze vacht in een keer ruit. Dit gebeurt iedere zes maanden ongeacht het seizoen. Het loszittende dekhaar valt niet vanzelf uit, maar moet met de hand uitgeplukt worden. Na enkele weken groeit het nieuwe dekhaar weer over de onderwol heen. De Cairn Terrier en Airedale Terrier zijn voorbeelden van honden met een dergelijke vacht.

Kroeshaar :

Kroeshaar bestaat voornamelijk uit (onder)wol. Kroeshaarvachten verharen weliswaar niet, maar toch kunnen de haren erg lang worden. Daarom moeten deze vachten, die onder andere terug te vinden zijn bij de Poedel en Bedlington Terrier, regelmatig gekipt of geschoren worden. 

Vilthaar :

Ook vilthaar is een dubbele vacht. Deze vachtsoort wordt gekenmerkt door veel en lang onderwol. De vacht vervilt als gevolg van een natuurlijk proces. Het is niet de bedoeling dat dit hele plakkaten worden. Door de vervilte plakken te scheuren ontstaan strengen. 

 

TrimPLUS hondentrimsalon

Schoolstraat 5

5373 BA Herpen

0486 - 850 363

06 - 2077 6454

 

 

 

 

Ga naar onze Facebook pagina

Like de Facebookpagina van TrimPLUS hondentrimsalon en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en interessante tips!