Image1

Specialisatie

De Flatcoated Retriever

Flatcoated retriever

Lees meer...

De Flatcoated Retriever

Het trimmen van de Flatcoated Retriever is de specialiteit van TrimPLUS hondentrimsalon.

Geschiedenis van het ras

De Flatcoated Retriever vond zijn oorsprong in Engeland waar hij werd gebruikt voor het apporteren van aangeschoten en dood wild. Op jachtdagen kwamen veel honden met elkaar in aanraking. Een vriendelijk en sociaal karakter was daarvoor een eerste vereiste.

Ook moesten zij graag te water gaan en moeiteloos dichte dekking overwinnen zoals bramen en brandnetels. Moed en uithoudingsvermogen waren nodig voor een dag hard werken.  De basisingrediënten voor de Flatcoat zijn naar alle waarschijnlijkheid de St. Johns Dog, Spaniëlvariëteiten, Pointers en Setters. Door deze honden met elkaar te kruisen en hier weer selectie op toe te passen kreeg men honden die graag te water gingen, goede apporteerlust en een uitstekende neus hadden.

Het algemene beeld van de flatcoat is dat van een actieve en vrolijke hond van middelmatige grootte. Zijn gestalte is dat van een snelle doch krachtige hond, elegant zonder iel te zijn en met een intelligente uitdrukking. Een flatcoat hoort vriendelijk en vol zelfvertrouwen te zijn. Deze hond leert snel. Hij heeft vrij veel beweging nodig en vindt het dan ook heerlijk om te zwemmen en apporteren. Als hij langere tijd aan zijn lot wordt overgelaten wordt hij vervelend. Het blijft zonder meer een werkhond.

Met dank aan de Flatcoated Retriever Club Nederland.

Trimmen van de Flatcoated Retriever

De vacht van de Flatcoated Retriever heet in vaktermen "lang haar, weinig onderwol". Hij is erkend in zwart en leverkleur ("bruin"). Er komen echter ook blonde Flatcoated Retrievers voor, maar deze zijn niet erkend door de FCI. De vacht moet dicht zijn, een fijne tot middelfijne structuur hebben, een goede kwaliteit hebben en zo glad mogelijk zijn. Benen en staart moeten goed bevederd zijn. Een rijke bevedering maakt bij een volwassen hond het elegante beeld van een goede hond compleet.

In de trimsalon bepaal ik samen met u in welk model uw hond getrimd wordt. Ik volg echter wel zoveel mogelijk het door de rasvereniging of door internationaal erkende richtlijnen aangegeven trimschema. In hoofdlijnen komt dit neer op de volgende beschrijving.

Gezien het vachttype hebben Flatcoated Retrievers een bescheiden hoeveelheid onderwol. Indien aanwezig wordt dit met een fijne kam verwijderd. Door het lange haar zijn ze enigszins gevoelig voor de vorming van klitten. Een regelmatige borstelbeurt voorkomt dit, echter aan het haar achter de oren dient extra aandacht besteed te worden. Hier komt nogal eens klitvorming voor.

Indien de hond veel haar onder de oren heeft, wordt dit verwijderd door te plukken of met behulp van de effileerschaar. Het haar op de oren kan desgewenst worden geplukt of worden ingekort met de effileerschaar. Een zwaar behaarde hals zal uitgedund worden door het uitplukken van dood haar of worden uitgedund met de effileerschaar. De borst mag echter geen geknipte indruk wekken.

De voeten dienen regelmatig bijgewerkt te worden, onder andere om klitvorming tussen de tenen te voorkomen. De uitstekende haren worden weggeknipt. De haren tussen de tenen blijven staan. Tussen de voetzolen worden de haren verwijderd. Hier zal extra aandacht besteed worden aan de aanwezigheid van klitten. De voeten van de Flatcoated Retriever worden rond geknipt. De haren op de hak worden tot aan de overgang naar het bovenbeen kortgeknipt. De bevedering op de bovenbenen blijft lang, en wordt eventueel iets uitgedund en/of ingekort indien dit nodig is voor de balans in het model.

De punt van de staart wordt kortgeknipt. De "vlag" wordt bijgewerkt met een mooie ronding.

TrimPLUS hondentrimsalon

Schoolstraat 5

5373 BA Herpen

0486 - 850 363

06 - 2077 6454

 

 

 

 

Ga naar onze Facebook pagina

Like de Facebookpagina van TrimPLUS hondentrimsalon en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en interessante tips!